Nova polnilnica za električna vozila na FRI

Nova polnilnica za električna vozila na FRI

Vnesel eko-planet, 11.12.2015, 0 Komentarjev

Fakulteta za računalništvo in informatiko UL in družba Schneider Electric sta danes otvorila novo polnilnico za električna vozila EVlink.

 

Polnilnica za električna vozila je neposreden prispevek k projektu eMobilnost. V Sloveniji je trenutno več kot 1.800 električnih vozil in 200 javnih polnilnic, okoli 50 odstotkov voznikov osebnih vozil, pa dnevno potuje manj kot 50 kilometrov. To pomeni, da ima e-mobilnost v Sloveniji velik potencial.

 

„S Fakulteto za računalništvo in informatiko sodelujemo na primerih konkretnih rešitev na področjih energetske učinkovitosti, prihrankov električne energije i e-mobilnosti. Na ta način želimo sodelovati pri modernizaciji javnega in zasebnega prevoza ter istočasno prispevati k zmanjšanju emisij ogljikovega dioksida, povečanju energetske učinkovitosti ter ohranjanju okolja in zmanjševanju hrupa,“ je povedal Srečko Bezjak, direktor Schneider Electric Slovenija

»Kako uspešni bomo kot družba pri spoprijemanju z izzivi velikih energetskih potreb in pri uvajanju alternativnih tehnologij v prihodnosti, je tesno povezano z razvojem in izrabo računalniških zmogljivosti,“ je ob današnji otvoritvi polnilnice poudaril dekan Fakultete za računalništvo in informatiko, prof. dr. Nikolaj Zimic. Ob tem je še izpostavil, da je ključna vloga Fakultete za računalništvo in informatiko pri tem ta, da z raziskovalnim delom išče in razvija nove možnosti ter jih ažurno prenaša tako v gospodarstvo kot v pedagoški proces. Dekan je prepričan, da le visoko izobraženi diplomanti lahko vrhunska računalniška in informacijska znanja uspešno prenašajo v industrijo in vodijo nadaljnji razvoj zelenih tehnologij.

 

Zahvaljujoč najnovejšim tehnološkim rešitvam in razponu moči do 50 kW, so EVlink polnilnice enostavne za postavitev in uporabo, skladne so z vsemi vrstami električnih vozil in omogočajo tudi do desetkrat hitrejše polnjenje, kot preko običajne gospodinjske vtičnice.

 

Z minimalističnim izgledom in odpornostjo na zunanje vplive se ta polnilnica diskretno vklopi v vsak prostor ter omogoča hitro in enostavno rešitev za vse voznike električnih vozil.

 

Foto: Aleksandar Domitrica