Eko avto prihodnosti bo imel pogon na vodik

Eko avto prihodnosti bo imel pogon na vodik

Vnesel admin, 07.02.2014, 0 Komentarjev

Večino prejšnjega destletja, je avtomobilski sektor zelo veliko časa namenili razmišljanju in špekuliranju o tem kako zmanjšati emisije ogljika v okolje. Velika večina avtomobilskih proizajalcev, je bila zato ob tem nekako primorana namenjati glavnino svojih sredstev v razvoj okolju bolj prijaznih tehnologij, ki bi posledično zmanjšale izpuste ogljika ter ostalih zdravju in okolju škodljivih emisij. Posledično je na plano prišlo veliko novih vozil, ki delujejo na solarno energijo, električno energijo, hibridno tehnologijo (nekakšni križanci med prej omenjenima tehnologijama ter običajnimi motorji, ki jih poganjajo naftni derivati) ter seveda eko avtomobili na vodik.

Prav vozila na vodik so očitno v zadnjih letih pridobila na prednosti pred ostalimi tehnologijami v bitki za dokončno uveljavitev “tiste” alternativne tehnologije, ki bo nezadržno nadomestila tehnologijo notranjega izgorevanja oziroma vozila, ki jih poganjajo naftni derivati (bencin/dizel). Električna vozila so vznemirljiva in vzpodbudna, a le do točke ko se je potrebno ustaviti in zopet napolniti izpraznjene baterije. To je tudi eden od glavnih razlogov zakaj se ljudje raje odločajo za hibridna vozila, saj je električnih polnilnih postaj v primerjavi z bencinskimi še vedno razmeroma malo, pravtako pa se tehnologija električnih avtomobilov zaenkrat še vedno ne more primerjati z obstoječo glede njihovega dosega. Tudi visoki stroški postavljanja električnih postaj nikakor ne pripomorejo k izboljšanju situacije v bližnji prihodnosti.

Po večkratnih poskusih lansiranja različnih modelov, znamk različnih proizvajalcev, se je zdelo, da gre tehnologija gorivnih celic v pravo smer, vendar so se začeli pojavljati drugi pomisleki, zelo podobni tistim, ki so prihajali v ospredje že pri električnih avtomobilih. Zdaj se zdi, da je najboljša rešitev vendarle prišla s strani vozil, ki jih poganjajo gorivne celice. Brez kakršnihkoli skrbi glede izpustov škodljivih emisij v okolje, tovrstna tehnologija samodejno izpolnjuje cilj tako imenovanega zelenega potiska (angleško “green push”), saj praktično ni pomislekov o škodljivih vplivih na okolje, ker vozilo oddaja le vodno paro. Zdi se tudi, da je problem pomanjkanja goriva izven naseljenih področjih s tem rešen.
Poleg koristi za okolje, obstaja še en zelo pomemben razlog zakaj avtomobili na vodik dobivajo bitko z ostalimi tehnologijami in sicer zaradi tega, ker pri polnjenju vodikovega tanka porabiš približno isto količino časa kot pri polnjenju običajnega bencinskega rezervoarja. Trenutno je sicer gradnja vodikove postaje še vedno nekoliko dražja od navadnih bencinskih postaj, vendar bo tudi to vprašanje z naraščanjem vozil na vodik kmalu rešeno.

Na kakšen pogon bo ekomobil prihodnosti?

Če bi primerjali vozila na vodik in električna vozila, ni težko razumeti zakaj bi se večina voznikov odločila za prvo opcijo. Vsekakor so ti že našteti razlogi eden glavnih vzrokov zakaj bo koncept električnih avtomobilov zamrl še preden bo dobro zaživel. Prednost vozil na vodik naproti električnnim in tudi bencinskim vozilom, so nizki stroški vodika ter njegova učinkovitost kot vir energije motorjem. Strokovnjaki menijo, da te količina vodika vrednega 2 EUR popelje ravno tako daleč kot 4 litre bencina. To preprosto pomeni, da morajo pri tehnologiji motorjev, ki deluje na naftne derivate bistveno izboljšati učinkovitost ali pa jo dokončno opustiti.

Vsekakor je vodik in koncept gorivnih celic tehnologija prihodnosti, ki vodi tako k boljšemu počutju za ljudi kot tudi za okolje.