Čebele BTC Cityja že pridelale prvi med

Čebele BTC Cityja že pridelale prvi med

Vnesel admin, 22.07.2014, 0 Komentarjev

Z namenom ohranjanja avtohtone pasme kranjske sivke, ki se zaradi spremenljivega vremena in ostalih zdravstvenih težav sooča z vse večjimi težavami, so na travniku za Atlantisom postavili urbani čebelnjak s štirimi čebeljimi družinami. Te so že pridelale svoj prvi med. S projektom v BTC-ju želijo pomembno vlogo čebel v človekovem življenju predstaviti tudi mladim in jih navdušiti za urbano čebelarjenje.
[b]S projektom spodbujajo mlade k čebelarstvu[/b]

Pomemben poudarek projekta »Pomagajmo čebelici v mestu« je tudi spodbujanje mladih k ukvarjanju s čebelarstvom in k organiziranju čebelarskih krožkov po osnovnih šolah. Na natečaju »Čebelam prijazna šola« je z inovativno posaditvijo medovitih rastlin in lastnim sadovnjakom komisijo najbolj prepričala OŠ Medvode, ki bo za nagrado prejela učni čebelnjak ter sredstva za organizacijo svojega čebelarskega krožka.
S sajenjem medovitih rastlin lahko pomagamo vsi
Čebele imajo v človekovem življenju izjemno pomembno vlogo, saj oprašijo kar 80 odstotkov rastlin in tako poskrbijo kar za tretjino prehrane človeštva. S svojim delovanjem ohranjajo biotsko raznovrstnost in pridelajo okusne čebelje pridelke. V mestnem okolju se čebele pasejo v parkih in okoliških gozdovih, za njihovo prijetno pašo pa poskrbimo s sajenjem različnih medovitih rastlin in dreves. Tako skrbimo za lepše in kakovostnejše okolje in hkrati pomagamo pri ohranjanju kranjske sivke, kar je sedaj, po žledolomu, ki nas je prizadel pozimi, še toliko bolj pomembno. Za nakup kozarca domačega medu se bomo namreč morali letos pošteno potruditi, saj je napovedan le 20 odstotni pridelek slovenskega medu glede na prejšnja leta. Vendar pa v BTC-ju predvidevajo, da so urbane čebele tudi zaradi biotske raznolikosti v mestih veliko manj izpostavljene nevarnostim, kot čebele na podeželju, hkrati pa lahko kljub slabšim vremenskim razmeram in pridelajo kakovosten med.