Ekološke nevarnosti plastičnih vrečk

Ekološke nevarnosti plastičnih vrečk

Vnesel admin, 01.06.2008, 0 Komentarjev

“Obstaja nerazumna ekonomija za reciklažo plastičnih vrečk: proizvodnja in razgradnja 1 tone plastičnih vrečk stane $4,000, na trgu pa so potem prodane za $32.” Plastične vrečke so našli celo severno od arktičnega kroga v bližini Spitzbergen-a, pa tudi na Falklandskih otokih. Če uporabimo vrečko iz blaga (ali lušten cekarček, ki je vedno bolj v modi), lahko prihranimo najmanj 6 vrečk na teden  To je 24 vrečk na mesec. In 288 vrečk na leto. To je 22.176 vrečk v povprečni življenjski dobi enega človeka. Če bi samo 1 od 5 ljudi v ZDA sledil temu, bi prihranili  1.330.560.000.000 vrečk v svojem življenju Bangladeš je prepovedal uporabo plastičnih vrečk. Kitajska je prepovedala uporabo brezplačnih plastičnih vrečk. Irska je prva evropska država, ki je v letu 2002 obdavčila plastične vrečke in je že sedaj zmanjšala porabo le-teh za 90%. V letu 2005 je plastične vrečke prepovedala tudi Ruanda.  Izrael, Kanada, Zahodna Indija, Botsvana, Kenija, Tanzanija, Južna Afrika, Taivan in Singapur so ravnotako prepovedale uporabo plastičnih vrečk ali pa je uzakonjenje tega ukrepa v teku. 27. marca 2007 je postal San Francisco prvo mesto v ZDA, ki je prepovedal uporabo plastičnih vrečk.  Oakland in Boston premišljujeta o prepovedi. Plastične nakupovalne vrečke so izdelane iz polietilena:  termoplastike, ki je proizvedena iz nafte. Zmanjšanje uporabe plastičnih vrečk, bi zmanjšala odvisnost tujih držav od nafte. Kitajska bo prihranila kar 37 milijonov sodčkov nafte vsako leto zaradi svoje omejitve pri uporabi brezplačnih plastičnih vrečk. Ja, je mogoče ... Kaj lahko storiš ti?

  • Ko ti prodajalka ponudi vrečko, jo zavrni, in uporabi cekar, škrnecelj ali kartonsko škatlo.
  • Ko kupuješ sadje ali zelenjavo, ne potrebuješ za vsako od teh svoje vrečke. Vse nabaši v eno vrečko in vse nalepke nalepi skupaj na isto vrečko.
  • Izberi proizvode, ki so v okolju prijazni embalaži (pasta brez kartonske škatlice, sladkor v papirnati vrečki …)
  • Vrečke, ki so dovolj velike, lahko uporabiš tudi za previjanje koša za smeti preden jih dokončno zavržeš!

PIJ VODO IZ PIPE!

  • in ne nasedaj komercialnim foram trgovcev! V Sloveniji imamo zaekrat po večini dobro vodo, kakovostnejšo in bolj polno kisika, kot je ustekleničena. Tako vsakokrat narediš naravi veliko uslugo, saj prihraniš eno plastenko.
  • Si vedel, da je za izdelavo ene plastenke ustekleničene vode potrebno potrošiti 10 litrov vode?
  • Uporabi plastično embalažo od vode (ali drugo embalažo) čim večkrat preden jo dokončno zavržeš, ali pa še boljše: uporabljaj steklenico!

LOČUJ ODPADKE: Imej 2 majhna koša (ali 3, če živiš v hiši in premorete kompostnik) in loči plastiko od ostalih odpadkov. Zgrozil se boš, koliko plastike dejansko proizvedeš na dan/teden/mesec. Dobro je, če lončke in umazano embalažo prej na hitro oplakneš. Vse skupaj odvrzi v zabojnik za plastiko ali pa sam odpelji na smetišče 1x mesečno. V času piknikov: ločeno zberite pločevinke, plastiko, steklenice. Pa ni ne vem kako težko!