Eko nasveti za oblikovanje spletnih strani

Eko nasveti za oblikovanje spletnih strani

Vnesel admin, 20.04.2008, 0 Komentarjev

Podatki kažejo, da se je od leta 2003 do 2009 velikost povprečnega spletnega mesta povečala in 93.7K na več kot 507K kar pomeni, da se je velikost povprečne spletne strani povečala za več kot 500%, število zunanjih predmetov (EO) se je skoraj podvojilo. Na to je vplivala predvsem uvedba širokopasovnih povezav, ki je take prenose omogočila v kratkem času in po sprejemljivi ceni. Ogled preprostega spletnega mesta generira približno 20 mg CO2 ogljikovega dioksida v sekundi, številka lahko zraste tudi do 300 mg, če spletno mesto vsebuje bolj kompleksne grafične in multimedijske vsebine. Preteklih nekaj let se lastniki spletnih strani trudijo optimizirati strani za iskalnike, ker si na ta način zagotovijo stalen dotok uporabnikov. V naslednjih letih pa bo naraščal poudarek okoljski optimizaciji in pridobivanju spletnih okoljskih certifikatov. V nadaljevanju je opisanih nekaj načinov za okoljsko optimizacijo spletne strani: 

  • uporabljajte temneše barve (svetlejše so energijsko bolj potratne). Upoštevajte naslednjo barvno skalo, ki porabi le 3-4 watte energije več kot črna stran:

 #822007 (rdeča) #000000 (črna) #b2bbc0 (modro siva) #19472a (eko zelena) #3d414c (siva) #ffffff (bela) 

  • izberite spletno gostovanje, ki uporablja napajanje prek sončnih celic

 

  • odstranite podvojene ali neuporabljene podatke (pomagate si lahko z orodji Inspyder Orfind za Windows in SiteCleaner za Mac. Orodje WebsiteCleaner bo odstranilo vse nepotrebne podatke, tudi metapodatke.
  • izmerite eko odtis vašega spletnega mesta in upoštevajte nasvete
  • izognite se uporabi potratnih multimedijskih vsebin, optimizirajte za splet
  • uporabljate css skripte
  • poučite tudi druge ljudi

 Na spletu obstaja veliko zapisov na to temo. Pomembno je, da se problematike zavedamo in tudi ukrepamo. Večina spletnih uporabnikov sicer nima svoje spletne strani vendar je pomembno, da so tudi oni seznanjeni, ker bodo na ta način razumeli prizadevanja upravljalcev in jih pri tem vzpodbujali.