Novi vir energije bomo pridobivali iz rje

Novi vir energije bomo pridobivali iz rje

Vnesel admin, 01.05.2011, 0 Komentarjev

Ekipa znanstvenikov je pri svojih raziskavah uporabila cerijev oksid, ki nastane pri segrevanju pečic. Ta namreč izloči kisik in ogljikov dioksid iz vode, s čimer postaneta elementa uporabna kot gorivo. Raziskovalci pravijo, da bi to gorivo lahko spremenili v gorivne celice, ki bi poganjale naprave ali pa bi ga spremenili v plin za plinske generatorje.

Omenjena raziskava tako razkriva nov način pridobivanja izredno poceni energetskega vira, za katerega pridobivanje bi potrebovali samo sonce, vodo in ogljikov dioksid. In ker imamo sončne energije in teh dveh elementov na Zemlji več kot dovolj, bi proces lahko predstavljal revolucionarno odkritje. Proces pridobivanja tovrstne energije je v preteklosti že bil uspešno izveden, toda novo odkritje razkriva način, s katerim bi lahko proces postal cenovno dostopnejši, da bi ga uporabljale širše množice. Raziskovalci s kalifornijskega inštituta za tehnologijo pravijo, da je najbolj razburljiv del odkritja njegova mnogostranskost. Sossina Haile, profesorica materialne znanosti in kemijske tehnike, je dejala; "Mi ne diktiramo uporabnikom, kakšno energijo naj bi v prihodnje uporabljali. Želimo le izdelati način, s katerim bi na enostaven način izrabili sončno energijo." 

Za raziskovanje so znanstveniki uporabili kemijski element cerij, ki se v oksidirani obliki pojavlja v pečicah, ki se same čistijo. Prva faza je vključevala segrevanje cerijevega oksida na 1650 °C s pomočjo koncentrirane sončne svetlobe tako dolgo, da je ta sprožil kisik iz svoje površine. In ko so postopek obrnili in oksid ohlajevali, so ugotovili, da je ta ponovno nase vezal kisik. Proces je deloma podoben 'dihanju', pri čemer temperatura uravnava sprejemanje ali oddajanje kisika. Ob dodajanju vode, ogljikovega dioksida in zniževanju temperature je oksid oddal kisik, s čimer je namesto vode ostal vodik in ogljikov monoksid namesto ogljikovega dioksida. Vodik in ogljikov monoksid pa lahko v kombinaciji uporabimo za izdelavo goriv.

Profesorica Haile je pri tem poudarila: "Lahko uporabimo vodik in ogljikov monoksid za izdelavo metana, s katerim bi lahko poganjali plinsko-električne generatorje." In ker so elementi, ki nastanejo ob tej reakciji, tako čisti, bi jih lahko enostavno uporabili za gorivne celice, ki energijo proizvajajo zelo učinkovito. V naravi je cerija veliko več kot platine (približno 100 tisočkrat več), ki so jo uporabljali v prejšnjih poskusih, zato je celoten postopek z uporabo cerija tudi veliko cenejši. Za nadaljnjo uspešno raziskovanje bodo potrebni še številni poskusi, s katerimi naj bi postopek postal še veliko bolj učinkovit. Treba bo tudi razviti materiale s še boljšimi karakteristikami, kot jih ima cerij. Najbolj idealen bi bil takšen, ki ne zahteva tako velikih temperaturnih nihanj, s čimer bi se še povečala učinkovitost. Ali kot je dejala Haile: "Če bi se zgornjo in spodnjo temperaturo lahko znižali, bi lahko celoten sistem deloval dlje in boljši materiali bi lahko dali boljše rezultate."

Vir: moskisvet.com