Nasveti za manjšo porabo energije vašega računalnika

Nasveti za manjšo porabo energije vašega računalnika

Vnesel admin, 07.05.2013, 0 Komentarjev
  1. Pri nakupu računalnika bodite pozorni, da izberete takšnega, ki je označen z Energy Star ali ECO Label, saj je poraba energije pri takšnih računalnikih občutno manjša kot pri tistih, ki te oznake nimajo.
  2. Če računalnika ne boste uporabljali več ur, ga izklopite. Izklopite ga tudi iz vtičnice. Računalnik namreč nekaj energije porabi tudi takrat, ko je ugasnjen, a še vedno priklopljen na elektriko. V nastavitvah operacijskega sistema pa si tudi nastavite, da se računalnik po 20 minutah neuporabe postavi v stanje "spanje". 
  3. LCD monitorji porabijo precej manj električne energije kot stari CRT monitorji. Seveda so razlike tudi med LCD monitorji; novejši imajo vgrajeno LED osvetlitev, ki porabi precej manj energije kot starejša CCFL osvetlitev. 
  4. Večji kot je vaš monitor, večja bo njegova poraba. Najbolj optimalno je, da izberete takšnega, ki bo ustrezal vašim potrebam in ne bo prevelik.
  5. Ne uporabljajte ohranjevalnikov zaslona, saj ti poberejo precej energije. V nastavitvah operacijskega sistema si nastavite, da se zaslon po določenem času neuporabe ugasne.
  6. Svetlost pri monitorju naj ne bo premočna, kajti bolj kot je močna, več energije bo monitor porabil. Seveda pa to sedaj ne pomeni, da mora biti slika tako temna, da bi vaše oči zaradi napenjanja trpele.
  7. Če imate v računalnik priklopljene kakšne naprave, ki jih ne potrebujete (npr. zunanji disk, tiskalnik ...), jih izklopite.

Vir: Računalniške novice

Komentarjev (0)

Vnesi komentar