Hibridni avtobusi v Ljubljani že leta 2011

Hibridni avtobusi v Ljubljani že leta 2011

Vnesel admin, 27.12.2009, 0 Komentarjev

Prvi hibridni avtobus, ki stane več kot 250.000 evrov, kar je za 30 do 40% več kot navaden, naj bi po mnenju predstavnikov Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) lahko vozil po prestolnici v letu 2011.

Predviden nakup hibridnih avtobusov je del projekta pod imenom Mobilizacija meščanov za kakovostno bivanje oz. Civitas Elan.

Gre za skupno pobudo petih evropskih mest - Ljubljane, belgijskega Genta, Zagreba, Brna in Porta, sofinancira pa ga tudi Evropska komisija. Namen projekta je razvoj trajnostnega, okolju bolj prijaznega in energetsko varčnejšega javnega transportnega sistema.
Kot je pojasnil direktor sektorja delavnice pri LPP Marko Kamnik, bodo v času preizkušnje avtobusa izvedli različne meritve, s katerimi bodo preverili dejansko porabo goriva in izpuste emisij CO2. "V kolikor bi bila poraba goriva približno 30% nižja, kot obljubljajo proizvajalci, potem bi se tovrstna investicija povrnila v desetih letih," meni Kamnik.

Predstavnik proizvajalca Man, ki je naredil testni hibridni avtobus, Bogdan Gregorčič, je pojasnil, da ima avtobus kombiniran dizelsko električen pogon in shranjevalce električne energije, ki se ustvarja pri zaviranju. Pojasnil je, da omenjen avtobus na podobnem testu, kot je v Ljubljani, še ni bil. "Serijska proizvodnja še ne teče, naj bi pa konec naslednjega leta. Težko je reči, kakšna bi bila proizvodnja, vsekakor pa je za ta vozila veliko zanimanja," je dodal Gregorčič.

Vir: Delo (27. 12. 2009)